Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Bir Günde Bin Yıl Tarih ve Medeniyet Gezileri kapsamında gençler bu yıl Mezopotamya’nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle buluşacak. 

Gençlerin yaşadıkları toprakları yakından tanımasını sağlamak amacıyla düzenlenen tarih ve medeniyet gezilerinin bu yılki durağı Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa olacak.

25-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek gezi kapsamında gençler, medeniyetler beşiği olarak anılan Mezopotamya’nın tarih ve medeniyet mirasıyla buluşacak. 

Üç günde üç kadim şehir

Üç günde üç kadim şehrin ziyaret edileceği geziye 81 ildeki yurtlardan bir kız ve bir erkek olmak üzere toplam 162 öğrenci katılacak. Kura yoluyla belirlenecek öğrenciler; yurtlarda düzenlenen eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere en çok katılan ve daha önce tarih ve medeniyet gezilerine katılmayanlar arasından seçilecek.

Gezi boyunca gençler Diyarbakır’da Ulu Camii, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Camii, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır Surları, On Gözlü Köprü, Zerzavan Kalesi, Eğil; Mardin’de Deyrul Zaferan Manastırı, Dara Antik Kent, Kasimiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Mardin Çarşısı, Midyat; Şanlıurfa’da Göbekli Tepe, Halil’urrahman Gölü, Mevlidi Halil Mağarası, Rızvaniye Camii ve Medresesi, Urfa Kalesi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Kapalı Çarşı, Hz. Eyüp Peygamber Camii gibi pek çok tarihi ve kültürel mekânı ziyaret edecek.

Her tür güvenlik önleminin alınacağı geziye katılacak öğrencilerin en az iki doz COVID-19 aşısı yaptırmış olması gerekiyor.