Yükseköğrenimini Yurt Dışında Yapan Öğrenciler İçin Genel Bilgiler
25 Kasım 2010 tarihinde kabul edilip 10 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6082 sayılı Kanun ile ülkemiz dışında yükseköğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilerinin de yurt içinde öğrenim gören öğrencilerin faydalandığı burs (karşılıksız) ve öğrenim kredisi (geri ödemeli) hizmetlerinden yararlanabilmeleri sağlanmıştır.
Yurt dışında yükseköğrenim gören öğrenciler için işlemler kısaca şu şekildedir:
Öncelikle öğrencinin ilan edilen başvuru tarihinde e-Devlet üzerinden başvuru yapması, başvuruda belirtilen adımları izleyerek öğrenciliği ile ilgili belgeleri alması ve başvuru alanında bildirilen alandan sisteme girmesi gerekmektedir. Bakanlık tarafından başvuru sonuçları yine e-Devlet üzerinden duyurulmakta olup tahsis sonucu burs/kredi almak isteyen öğrencinin öncelikle e-Devlet üzerinden Burs/Kredi Taahhütnamesi’ni onaylaması gerekmektedir. Akabinde ilgili mevzuat gereği öğrenciye kefil olacak kişiden Türkiye’deki noterlerden kefaletname istenmektedir. Öğrencilerden istenilen kefaletname onaylama yetkisi yurt içinde noterlere verilmiştir.
Öğrencilerin merak edebileceği sorular aşağıda derlenmiştir.
1. Burs nedir?
Yurt dışında yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmaksızın karşılıksız verilen paradır. Ancak 4. maddede belirtilen öncelikli öğrencilere burs verilmektedir. Bu madde dışında kalan ve durumu yönetmeliğe uygun tüm öğrencilere ise kredi verilmektedir.
Öğrencinin başarı durumunu ekim ayı sonuna kadar bildirmemesi veya bildirip de öğretim kurumunda başarısız olması durumunda ise bursu borçlanma karşılığı krediye dönüştürülecektir. Öğrenim kredisine dönüştürülen burs, öğrenci daha sonra başarılı olsa dahi tekrar verilmeyecektir. Başarı durumları her yıl Bakanlığın belirlediği şekilde öğrenciden veya sistemlerden alınmaktadır. Kural olarak öğrenci başarı durumları YÖKSİS üzerinden web tabanlı çekilmektedir. Yurt dışında olup da YÖKSİS içinde olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki ve Kırgız Cumhuriyeti’ndeki okullar buradan web tabanlı sorgulanmakta, diğer ülkelerdeki öğrencilerden ise başarılarına dair eğitim ataşelerinden belge almaları istenmektedir.
2. Öğrenim kredisi nedir?
Yurt dışında yükseköğrenim gören Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen ve zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
3. Burs veya öğrenim kredisine başvuru tarihleri nedir?
Burs ve öğrenim kredisi başvuruları, her yıl çoğunlukla ekim ayı içerisinde alınmaktadır. Başvurular e-Devlet üzerinden interaktif olarak yapılmaktadır.
Burs ve öğrenim kredisi için başvuran öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, kamu kurumu ve kuruluşları nezdinde araştırılmaktadır. Beyanlarının doğru olmadığı tespit edilen öğrencilerin burs ve öğrenim kredisi hakkı iptal edilmektedir.
Öğrencilerin başvuru sırasında her alanı dikkatlice incelemeleri, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanları cevaplamaları gerekmektedir. Hatalı, eksik ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
Evli olan öğrenciler, sosyo-ekonomik durumları ile ilgili olarak eşlerinin sosyo-ekonomik bilgilerini ve çocuklarını beyan etmek zorundadırlar.
4. Öncelikli olarak burs tahsis edilecek öğrenciler kimlerdir?
Başvuru esnasında öncelik durumunu işaretleyen öğrencilerin durumları ilgili kamu kurumlarından teyit edilmekte olup belge alınmamaktadır. Başvuru sahibinin aşağıda belirtilen alanlarda öncelik durumunun kayıtlı olup olmadığını kontrol etmesi yerinde olacaktır.
|
Öncelikli öğrenciler
|
Kontrol Edilen Alanlar
|
|
Şehit bekar ise bekar kardeşi,
Şehit evli ise çocuğu,
Gazi bekar ise kendisi, evli ise çocukları
|
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından teyit edilmektedir. Belge göndermeye gerek yoktur.
|
|
Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğuna ilişkin rapor sahibi olanlar
(Sağlık kurulu raporu, başvuru yapan öğrenciye ait olmalıdır. %40'ın altındaki raporlar özel durum kapsamında değildir.)
|
Belge göndermeye gerek yoktur. Sağlık raporlarına ilişkin veriler T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Ulusal Engelliler Veri Bankası ve e-Rapor Sistemi üzerinden teyit edilmektedir. Sağlık raporu bilgisi sistemde kayıtlı olmalıdır. Kayıtlı değil ise sağlık raporu veren hastane ile görüşülerek rapor bilgisi Ulusal Engelliler Veri Bankası'na kaydettirilmelidir. Raporun, Sağlık Bakanlığı ilgili mevzuatları gereğince alınmış olan %40 ve üzerinde engelli olunduğuna dair sağlık raporu olması gerekmektedir. (e-Rapor sistemi üzerinden alınan sağlık raporları, e-Devlet üzerinden kontrol edilebilir.)
|
|
Anne ve babası vefat etmiş olanlar
|
T.C. İçişleri Bakanlığı MERNİS sisteminden teyit edilmektedir. Belge göndermeye gerek yoktur.
|
|
Lise ve dengi öğrenimlerini T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında/sevgi evlerinde barınarak tamamlayanlar, 5395 sayılı Kanun’un 5. maddesinin (c) bendine göre koruma altına alınan öğrenciler
|
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından teyit edilmektedir. Belge göndermeye gerek yoktur.
|
|
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesi’nde tamamlayanlar
|
Darüşşafaka Lisesi’nden teyit edilmektedir. Belge göndermeye gerek yoktur.
|
|
“Milli Sporcu Belgesi Verilmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre “Milli Sporcu Belgesi” almış (amatör milli) yükseköğretim öğrencilerinden T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından milliliği teyit edilen öğrenciler (Doping yaptığı ilgili Kurum tarafından bildirilenler hariç)
|
Milli futbolcular Türkiye Futbol Federasyonumdan, diğer Milli sporcular T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden teyit edilmektedir. Belge göndermeye gerek yoktur.
|
|
Her yıl öğretim yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca yapılan Alan Yeterlilik Testi (AYT) sonucuna göre sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrenciler için Cahit Arf Bursu
|
ÖSYM’den teyit edilmektedir.
|
5. Burs veya öğrenim kredisi kazanan öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Burs veya öğrenim kredisi kazanan öğrencilerin başvuru sonuçları açıklandığında e-Devlet üzerinden sonuç sayfasında belirtilen adımlarla işlemleri tamamlaması gerekmektedir.
6. Ülkelere göre aylık ödenen burs/öğrenim kredisi miktarları nedir?
Ülkelere göre ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine aylık yatan burs/kredi miktarlarını öğrenmek için tıklayınız.
7. Durumunda herhangi bir değişiklik meydana gelen öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Yazışma adresinde, elektronik posta adresinde veya öğretim durumunda meydana gelen hür türlü değişikliğin (okuldan ayrılma, çıkarılma, kayıt dondurma, mezun olma, başka bir bölüme veya üniversiteye nakil olma, kayıt yenilememe vb.) değişikliği izleyen otuz (30) gün içinde e-Devlet üzerinden Bakanlığın sayfasından bildirilmesi gerekmektedir. İlgili değişikliğin bildirilmemesi halinde mevzuat gereği bütün sorumluluk öğrenciye ait olacaktır.
8. Burs veya öğrenim kredisinden yararlanamayacak öğrenciler kimlerdir?
- Üniversite uyum kursuna giden öğrenciler
- Öğrenim öncesi hazırlık kursuna giden öğrenciler
- Yurt dışı eğitim giderlerinin tamamı kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanan öğrenciler
- 1416 sayılı Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığından burs alan lisans ve lisansüstü öğrenim yapan öğrenciler
- Mevlana veya Erasmus değişim programı ile yurt dışına giden öğrenciler (Mevlana değişim programı ile yurt dışına giden öğrenciler başvurularını yurt içi alanından yapmak zorundadırlar. Başvuruyu yurt dışı alanından yapanlar işleme alınmayacaktır.)
- Yurt dışındaki üniversiteler ile ortak yürütülen çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programlarında (UOLP, SUNY) okuyan öğrenciler (Bu tür programlarda okuyan ön lisans, lisans öğrencileri başvurularını yurt içi alanından yapmak zorundadır.)
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen araştırma bursunu alan yüksek lisans ve doktora öğrencileri
- Yurt dışında staj eğitimi yapan öğrenciler
- Dil kursuna giden öğrenciler (üniversitenin hazırlık sınıfı hariç)
- Öğrenim göreceği bölümün ön hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler
- Kurumdan burs veya öğrenim kredisi almış öğrenciler (lisansüstü öğrencileri hariç)
- Kurumdan halen burs veya öğrenim kredisi almakta olan öğrenciler
- Uzaktan eğitim yapan öğrenciler
- 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un 2’nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından burs, kredi veya benzer nitelikte nakdi yardım alan öğrenciler
- Taksirli suçlar hariç sabıka kaydı bulunan öğrenciler
- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve ücret alarak yurt dışında öğrenim gören öğrenciler
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya belge veren öğrenciler
- Bakanlığa bağlı yurtlarda barınmakta iken (yurt içi ve yurt dışı) yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler
- Yabancı uyruklu öğrenciler
- Örgün eğitim dışında öğrenim gören öğrenciler
- Burs isteğinde bulunduğu tarihte okula giriş tarihi itibarıyla bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler
- Ek süre öğrenim gören öğrenciler
Not: Bahse konu öğrenciler başvuruda bulunsalar dahi başvuruları işleme konulmayacaktır.
9. Öğrenim kredisinin kesilme sebepleri nelerdir?
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma
- Kayıt yenilememe
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma
- Öğretim kurumuna devam etmeme
- Öğretim kurumu değiştirme esnasında eski okulda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretime bir yıl ara verme
- Öğretim kurumunun kapatılması
- Bakanlık yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma
- Kesin hükümle mahkûm olma
hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir.
10. Bursun kesilme sebepleri nelerdir?
- Burs aldığı öğretim yılında başarısız olma
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma
- Kayıt yenilememe
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma
- Öğretim kurumuna devam etmeme
- Öğretim kurumunu değiştirme esnasında eski okulda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretime bir yıl ara verme
- Öğretim kurumunun kapatılması
- Yurt içinde burs alan öğrencilerden (öncelikli burs alanlar hariç) yurt dışına nakil giden önceliksiz öğrenciler
- Bakanlığa bağlı yurtlardan süresiz çıkarılma cezası alma
- Kesin hükümle mahkûm olma
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.
11. Burs veya öğrenim kredisi almaktan vazgeçen öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Burs veya öğrenim kredisi almak istemeyen öğrenciler, e-Devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/kyk-kredi-burs-iptal-basvurusu linkinden burs veya öğrenim kredisini iptal edebilir.
12. Öğretim kurumundan ayrılma durumunda ne yapılması gerekmektedir?
Öğrenci, öğrenim durumu ile ilgili meydana gelen her türlü değişikliği (ayrılma, çıkarılma, mezun olma, kayıt dondurma, izin alma, kayıt yenilememe gibi durumlarda) değişikliği izleyen otuz (30) gün içinde e-devlet üzerinden Bakanlığın sayfasından bildirmek zorundadır. Bildirmediği takdirde bütün sorumluluk öğrenciye aittir.
13. Öğrenim kredisi borcu ne şekilde ödenmektedir?
Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktar kadardır.
Öğretim kurumundan mezun olan veya sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan ya da herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödemek zorundadır.
Borçlu borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanır. Ancak ilgili yılda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde ondan az olması halinde bu oran uygulanır.
Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilir.
Ödemenin askerlik dönemine rastlaması halinde borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave yapılmaksızın askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenir.
Öğrencinin tabi olacağı yükümlülükler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan taahhütnamede belirtilir.
Düzenlenen taahhütnamelerde krediyi alacak öğrencinin, öğrencinin reşit olmaması halinde ise öğrenciyle birlikte veli veya vasisinin borçlu sıfatıyla imzası yeterlidir. Ancak yurt dışında öğrenim gören öğrencilerden Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen şekilde kefil istenir.
Süresinde ödenmeyen taksitlere vadesinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51. maddesine göre gecikme zammı hesaplanır.
Taksitlerin, son taksitin vade tarihine kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit tutarları 6183 sayılı Kanun’a göre takip edilmek üzere ilgili vergi dairesine bildirilir.
Taksitler için zamanaşımı süresinin belirlenmesinde son taksitin vade tarihi esas alınır.
Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra ölenlerin veya yüzde doksan ve üzeri engel sahibi oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin kalan borçları terkin edilir.
14. Öğretim kurumundan ayrılma halinde borç ne şekilde ödenmektedir?
Sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede aylık taksitler halinde borcunu öder.
15. Bursun borçlanma karşılığı öğrenim kredisine dönüştürülmesi halinde borç ne şekilde tahsil edilmektedir?
Öğrenciye burs verilmekte iken bursun kesilmesini gerektirecek bir durum ortaya çıktığında, bursun kesilmesini gerektiren durumun gerçekleştiği tarih itibarıyla burs kesilir. Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir.